Masterproefprijzen KU Leuven – Campus Geel

Op donderdag 14 september 2023 werden de Masterproefprijzen uitgereikt aan de KU Leuven – Campus Geel. Wij mochten naar jaarlijkse gewoonte de prijs voor beste masterproef van de opleiding ‘Industriële wetenschappen elektromechanica’ uitdelen. De eer ging naar:

  • Seppe Aubroeck: Ergomix – Implementatie van nieuwe machines in een productielijn van paaseitjes
  • Joppe Van Loy: Project Ergomix – Integratie van een geautomatiseerd magazijn in een productielijn

Onderzoek naar het optimaliseren van chocoladeproductie, wij zijn alvast fan! Seppe en Joppe vertellen je er graag meer over.

Automatisatie productielijn bij Mondelēz

“We hebben onze masterproef uitgevoerd bij Mondelēz international in Herentals. Mondelēz Herentals was in september 2021 begonnen met de modernisatie van de productielijn voor de paaseieren. Bij dit project was het de bedoeling om de oude productielijn te automatiseren. Dit heeft als voordeel dat er minder werknemers nodig zijn aan de productielijn en dat de werknemers die wel nodig zijn fysiek een mindere zware job hebben. Hierdoor verbetert de ergonomie van deze werknemers. Dit project werd gedoopt tot Ergomix, vanwege de mix tussen verbeterde ergonomie en de automatisatie van het mengen van de paaseitjes.”

Geautomatiseerd magazijn geïntegreerd in de productielijn

Voor het project werd alles manueel, door heftrucks, opgeslagen. Bij het project is er een geautomatiseerd magazijn geïntegreerd in de productielijn. Dit magazijn bevindt zich in het keldergedeelte recht onder de productielijn.

Door deze structuur werden de masterproeven opgesplitst per verdieping:

  1. Seppe Aubroeck besprak de bovenverdieping waar er nieuwe transportbanden en machines moesten geplaatst worden. De aangepaste machines en transportbanden moesten besteld, geplaatst en aangesloten worden. Bij deze taken deed Seppe de ondersteuning voor het contact met leveranciers en met de technische medewerkers van Mondelēz.
  2. Joppe Van Loy besprak in zijn masterproef het keldergedeelte waar het geautomatiseerd magazijn van nul is opgebouwd. Hierin staat de volledige werking van het magazijn beschreven. Deze stelde hij op samen met een interne ingenieur van Mondelēz. Daarnaast zijn er ook verschillende praktische zaken uitgevoerd zoals bijvoorbeeld het ijken van weegcellen.

Twee masterproeven, één geheel

Vervolgens kwamen deze twee masterproeven samen waar de productielijn en het geautomatiseerd magazijn samenkomen. Hier is de vroegere installatie met behulp van Inventor uitgetekend en zijn de nodige aanpassingen gebeurd aan de installatie.

Het realiseren van deze masterproeven was alleen mogelijk door een goede samenwerking en de uitstekende begeleiding van het Mondelēz-team. Hiervoor willen Seppe en Joppe hen ook nog eens uitdrukkelijk bedanken.

Wij bedanken beide heren voor de toelichting van dit boeiende proces. Het zijn verdiende winnaars van de Masterproefprijzen KU Leuven – Campus Geel! We wensen hen veel succes in hun toekomstige carrière.

Op zoek naar een technische, engineering of administratieve functie in productie? Bekijk dan onze openstaande vacatures! www.tormansgroup.be/nl/vacatures/sectoren/jobs-in-productie/