Daan wint masterproefprijs elektromechanica

Ieder jaar reikt Tormans, in samenwerking met de KU Leuven campus Geel, de masterproefprijs elektromechanica uit. Dit jaar wint Daan de Wever deze prijs. Daan studeerde af in juni als master in de industriële wetenschappen: elektromechanica. Zijn masterproef werd door de examencommissie als de beste masterproef van de opleiding elektromechanica verkozen en is getiteld:

Dynamic Behaviour of MEMS Accelerometers in the High-Frequency Range and its Implementation in Conditions Monitoring Systems”

Een korte samenvatting van Daan zijn masterproef: conditiebewaking van industriële machines maakt vaak gebruik van trillingsanalyse. Met oog op de ontwikkeling van (semi) online systemen die in grote aantallen geïnstalleerd worden, groeit de vraag naar goedkopere sensoren. Dit werk onderzoekt of goedkopere sensoren op basis van MEMS-technologie (micro-elektromechanische systemen) resultaten kunnen leveren die vergelijkbaar zijn met de piëzo-elektrische sensoren die de dag van vandaag gebruikt worden. Hierbij wordt vooral gefocust op de mogelijkheid om hoogfrequente trillingen op te meten (om trillingspatronen van machineonderdelen zoals rollagers te kunnen detecteren). Daarnaast is er ook een geschikte behuizing voor MEMS accelerometers ontworpen en is de invloed van de montage onderzocht. Via een experiment kwam naar boven dat twee types MEMS accelerometers dezelfde foutpatronen kunnen detecteren als piëzo-elektrische sensoren, mits een gepaste selectie en gebruik.

Een fantastisch onderwerp met een mooie afwerking.

Proficiat, Daan!