Tormans medewerker Johan Hermans Belg van het jaar?

Johan Hermans, elektrotechnisch tekenaar bij Tormans, en zijn echtgenote Solange rijden elk weekend met hulpgoederen (vnl. voedingswaren) naar de Vesdervallei (van Luik tot Pepinster). Na de watersnood van juli 2021 startten ze met een eigen humanitaire actie en worden ze op handen gedragen door de lokale (noodlijdende) bevolking. Terecht. Sinds toen zetten beide burgers met het hart op de juiste plaats zich vrijwillig in voor hun medeburgers die ook vandaag nog herstellende zijn. Zowel op materieel vlak als op psychologisch vlak. Ook daar is de schade enorm maar niet waarneembaar met het blote oog. Vrt Nws maakte er een korte reportage over.

Johan en Solange trekken er vaak op uit met hun fietsen naar de mooie streek rond Luik. Ook in de week van 21 juli 2021 hadden ze een fietsvakantie gepland. De watersnood in Luik en omstreken van 14 op 15 juli 2021 gooide hun vakantieplannen én het volgende weekend hélémaal overhoop.

“We wilden opnieuw met fietsvakantie in de getroffen buurt maar hadden geen zin in ramptoerisme. We vertrokken met onze wagen met in de koffer werkmaterialen, een kruiwagen, etc. en reden naar Jemelle. Ik weet nog dat we ons tijdens de rit van zo’n 1u30 probeerden mentaal voor te bereiden. De realiteit was keihard, wat we op de televisie zagen was niet écht. We waren in een oorlogsgebied beland en het eerste uur stonden we aan de grond genageld.”

Na bekomen te zijn van de eerste indrukken was het de handen uit de mouwen steken en helpen waar mogelijk was . In eerste instantie ging het eigenlijk over het leegmaken van huizen, tuinhuizen, chalets, … quasi alles was verloren. De mensen waren écht alles kwijt, alles. Op een bepaald moment gingen we naar Trooz. Die plaats was het zwaarst getroffen, het water stond er 3.40 meter hoog! Een van de bewoners – wiens huis, hebben en houden, totaal verwoest was – sprak … ‘het water heeft alles meegenomen, we hebben niets meer.’

Het weekend nadien gingen we terug, de week nadien opnieuw. We kochten die eerste weken (met eigen middelen) heel veel poetsmiddelen. Dat was toen prioriteit. Vanaf de maand augustus (dat jaar ook een natte maand) begonnen we ’s ochtends met het uitdelen van koffie, nadien deelden we ook soep uit. 

We startten ook een eigen Facebook groep waar we goederen verzamelden uit giften van vrienden, kennissen, buren maar ook van vele mensen die onze acties een warm hart toedragen en wilden bijdragen in hulpgoederen. Alle ingezamelde goederen zijn goed terecht gekomen want we zijn ze zelf gaan uitdelen. Voor ons is dat ‘key’. We verzamelden 100 artikelen en deelden 100 artikelen uit, rechtstreeks aan mensen die het nodig hadden.

Ondertussen rijden we nog steeds wekelijks met voornamelijk voedingswaren naar de getroffen gebieden. Ook voor de VRT bleef dit verhaal niet onopgemerkt en op Kerstmis – 25 december 2022 – werd een mooie reportage gelanceerd via VRT NWS.

Meer informatie over de acties van Johan en Solange kan je vinden via het Facebookkanaal.  Nog steeds is hulp welkom. Als Tormans zijn we enorm trots op deze actie en staan we volledig achter dit doel.