openstaande vacatures

Zoek jouw job

Interne vacatures

Veiligheid voorop: alles wat je moet weten over de VCA-certificering

Veiligheid is van onschatbare waarde voor zowel Tormans als onze klanten, medewerkers en consultants.  Sinds 2003 stelt Tormans de norm met haar VCA**-certificaat en we doen er weer 3 jaar bij door de recent behaalde verlenging. Ontdek in deze blog waarom de VCA-certificering cruciaal is voor een professionele en veilige uitvoering van projecten.

Wat is VCA?

Veiligheid, gezondheid, en milieu Checklist Aannemers (VCA) is dé standaard in de industrie om veilig werken te waarborgen. Het omvat richtlijnen voor risicobeheer en veiligheid op de werkplek.

VCA in de praktijk: concrete voorbeelden

Wat betekent dit nu in de praktijk? Hieronder lees je enkele voorbeelden.

Risicoanalyse en preventie

Bij de start van elk project voeren we grondige risicoanalyses uit. Dit omvat het identificeren van mogelijke gevaren, zoals werken op hoogte of met gevaarlijke stoffen. Op basis hiervan implementeren we preventieve maatregelen, zoals het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen of het organiseren van specifieke trainingen.

Veiligheidsprocedures en noodplanning

Onze aanpak omvat strikte veiligheidsprocedures en noodplanning. In geval van een onvoorziene gebeurtenis, zoals een brand of medisch noodgeval, kennen onze medewerkers de protocollen die hun welzijn waarborgen en de impact op het project minimaliseren.

Communicatie en bewustzijn

VCA bevordert open communicatie en bewustzijn van veiligheidskwesties. We sturen maandelijks toolboxmails en plaatsen safety issues in onze nieuwsbrief om medewerkers bewust te maken van de laatste veiligheidsrichtlijnen, incidenten… Zo bevorderen we een cultuur van continue verbetering.

Opleiding en competentie

Onze medewerkers zijn verplicht specifieke VCA-examens af te leggen (en te slagen) om ervoor te zorgen dat ze bewust omgaan met bepaalde situaties en de nodige competenties beschikken om veilig te werken. Dit omvat ook trainingen over het gebruik van veiligheidsuitrusting, herkenning van gevaren en de juiste reactie op noodsituaties.

Inspecties en audits:

Regelmatige interne en externe audits vormen een integraal onderdeel van onze VCA-aanpak. Dit garandeert dat onze processen continu worden geëvalueerd en verbeterd.

Het belang van VCA voor projectsourcingbureaus

Voor projectsourcingbureaus zoals Tormans is VCA meer dan een certificaat. Het is een verplichting om de veiligheid van onze teams en partners te waarborgen. Dit resulteert in duurzame, risicovrije projectuitvoeringen.

De voordelen van VCA-certificering

  • Veiligheid op de werkplek: VCA bevordert een veilige werkomgeving, minimaliseert ongevallen en verbetert het algemene welzijn van alle betrokkenen.
  • Klantvertrouwen: VCA-certificering vergroot het vertrouwen van klanten omdat het aantoont dat we voldoen aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid en kwaliteit.
  • Juridische conformiteit: Het behalen van VCA-certificering zorgt ervoor dat we voldoen aan alle wettelijke vereisten.

Van onze safety officer en preventieadviseur, tot ons interne team en alle consultants, iedereen draagt dagelijks zijn steentje bij om van Tormans en veiligheidsbewuste werkplek te maken.

Heb je vragen betreffende onze certificering of onze veilige manier van werken, aarzel dan niet om contact met onze op te nemen.